BIORGANIK BIO TÁPIÓKAKEMÉNYÍTŐ 250G

A manióka vagy tápióka Közép- és Dél-Amerikából származó növény, de ma már Ázsiában és Afrikában is nagy területeken termesztik. Elsősorban a növény gumóját használják fel, amely a rizs és a kukorica után a világ legjelentősebb szénhidrátforrása.

A tápióka gumója nyersen nem alkalmas emberi fogyasztásra, de feldolgozás után, a boltokban kapható termékek nem okoznak problémát. Leginkább gyöngy és por formájában használják, de készítenek belőle állati takarmányt és magas keményítőtartalma miatt a textil- és papíripar alapanyaga is lehet. Érdekesség, hogy ragasztót és alkoholt is készítenek belőle, illetve a bioüzemanyag gyártásban is kiemelkedő szerepe van.

Néhány országban a növény levelét is fogyasztják, amely a tápanyagok jóval szélesebb skáláját tartalmazza, mint a gumó.

A tápiókakeményítőből Dél-Amerikában lepényszerű, kovásztalan kenyeret készítenek. Gyakran használják különböző lisztkeverékekben, például maglisztekkel együtt. Mivel gluténmentes, gluténérzékenyeknek szánt ételekben is gyakran előfordul.

Jelentőség, hatások:

A tápiókakeményítő csak szénhidrátot (keményítőt) tartalmaz. Vitamin- és ásványi anyag összetétele nem jelentős. Nátriumban szegény.

Gluténmentes.

Felhasználás:

A tápiókakeményítő íztelen, szagtalan, fehér színű por, ezért bármilyen ízesítésű, édes és sós ételek készítéséhez alkalmas. Sima, csomómentes szószok, főzelékek sűrítésére kiváló.

A tápiókakeményítővel készült gluténmentes kenyerek és péksütemények állaga kellemesebb, jobban hasonlít a normál termékekére.

Összetevők: tápiókakeményítő*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):

Energiaérték:

1498 kJ / 358 kcal


Zsír:

0,02 g


- amelyből telített zsírsavak:

0,01 g


Szénhidrát:

88,69 g


- amelyből cukor:

3,35 g


Fehérje:

0,19 g


Só:

0,0025 g


Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Thaiföld.

608 Ft